Overslaan en naar de inhoud gaan
Voor informatie of een offerte: bel +32 (0)9 395 12 60 of mail info@bqa.be
Dutch

Nieuws

ISO 45001 - Veiligheid- en gezondheidmanagementsystemen integreerbaar in ISO 9001, ISO 14001, … gepubliceerd

Op 12 maart werden de Engelse en Franse versie van ISO 45001 Occupational health and safety management systems gepubliceerd. Sindsdien werd een nederlandstalige versie door de Nederlandse en Belgische normalisatie instituten gepubliceerd.  In de door het NBN gepubliceerde versie worden de “Nederlandse” en “Vlaamse” synoniemenlijst vermeld.  

Dit betekent meteen dat nu ook certificaten kunnen worden uitgeschreven voor het managementsysteem dat de veiligheid en gezondheid van de werknemers als toepassingsgebied heeft. Dit certificaat is perfect integreerbaar in de reeds gekende managementsystemen ISO 9001 (kwaliteit) en ISO 14001 (milieu).

Indien u interesse heeft in extra informatie kan u contact opnemen met BQA via mail info@bqa.be of via telefoon +32 (0)9 395 12 60.

BQA geaccrediteerd voor ISO 50001 – Energie Management Systeem

BQA heeft de bevestiging ontvangen van de BELAC-accreditatie voor ISO 50001. Deze norm ondersteunt het bedrijfsbeleid voor het strategisch belangrijke thema energie. De klimaatverandering zal overheden en bedrijven ertoe aanzetten te besparen op energie. ISO 50001 kan helpen om dit op een gestructureerde wijze te doen.

Indien u interesse heeft in extra informatie kan u contact opnemen met BQA via mailinfo@bqa.be of via telefoon +32 (0)9 395 12 60.

 

Energiemanagementsysteem ISO 50001 ook voor een consortium van bedrijven.

 

Het energiebeheer is een dagdagelijkse bekommernis voor vele bedrijven.  Het implementeren van een energie management systeem helpt u daarbij om dit op een coherente manier te doen. 

Om de toepassing van ISO 50001 te vergemakkelijken voor organisaties die een gemeenschappelijk energiemanagementsysteem willen implementeren, werkt het ISO comité TC301 momenteel aan een document ISO 50009.  Dit document geeft voorbeelden van mogelijke energiemanagement groepen die

  • In dezelfde geografische omgeving werken (stad, industriepark, …)
  • In dezelfde sector werken (voedselverwerking, onderwijs, …)
  • Een gemeenschappelijke klant hebben (automobielconstructeur, retailsector, …)
  • Een gemeenschappelijke nutsvoorziening hebben (stoom, elektriciteit, …)
  • Een gemeenschappelijk energie objectief hebben zoals bijvoorbeeld de intentie om het energieverbruik met 20 % te verminderen in de komende 5 jaar

Het document toont aan dat een groep van organisaties met verschillende activiteiten en/of economische belangen toch een gemeenschappelijk energiebeleid kunnen hanteren en laten certificeren volgens ISO 50001.